Uuden aikakauden alku.

Nauti joka hetkestä

Viikko 21

Vauva on nyt noin 21 senttimetrin mittainen päästä varpaisiin ja painaa noin 330 grammaa. Se nukkuu 16 - 20 tuntia päivässä - joskus sikeästi, joskus kevyesti. Lopun päivästä vauva kuluttaa "kunto-ohjelmaansa". Tässä vaiheessa kohdun aiheuttama paine sisäelimillesi voi joskus saada vatsan sulkijalihaksen jäämään auki. Tästä johtuen vatsahapot pääsevät nousemaan takaisin ylös, aiheuttaen närästystä yhdellä kahdesta naisesta. Lisääntynyt nesteen kertyminen voi myös aiheuttaa jalkojen ja käsien lievää turvotusta - epämukavaa mutta täysin normaalia.

Viikko 22

Vauvan iho on nyt läpikuultava ja punainen. Mutta se on yhä ryppyinen koska vauvan vartalo on vielä laiha, eikä ole kerryttänyt riitävästi rasvaa. Hygieniasta tulee sinulle entistäkin tärkempää, koska vatsasi ja rintojesi kudokset ovat nopean kasvun takia valtavan rasituksen alla. Iho tarvitsee paljon kosteutusta, ja raskaushieronnat saavat olosi mukavammaksi. Raskausarpia voi ilmaantua, mutta ne häviävät vauvan synnyttyä.

Viikko 23

Vauvalle alkaa kasvamaan hiukset. Kynnet alkavat myös kasvaa. Aivosolut kypsyvät ja vauva alkaa ymmärtämään ja muistamaan. Saatat kokea kihelmöintiä tai jalat voivat tuntua painavilta tässä vaiheessa. Raskaana olevat naiset voivat myös kärsiä suonikohjuista ja peräpukamista.

Viikko 24

Vauvan pää on nyt läpimitaltaan noin 6 senttimetriä. Pikku vintiö on nyt noin 26 senttimetriä pitkä päälaesta jalkapohjiin ja painaa noin 500 grammaa. Silmät ovat yhä kiinni, mutta ripset kasvavat. Vauva pystyy nyt myös uneksimaan, aivan kuin tekin uneksitte vauvan saapumisesta. Tämän viikon loppupuolella kohtu voi yltää jo navan korkeudelle. Miksipä ei siis ottaa kaikkea irti jäljellä olevasta ajasta ja pitää rentouttava loma partnerisi kanssa. Mitä enemmän partnerisi on rauskaudessa mukana, sitä parempi hänen ymmäryksensä - ja ilonsa on.


Did you know ...

... why breast milk is the best for your baby during the first month?

More info...more...

NUK Expert Videos

Why do pregnant women crave unusual food?

To the Q&A Session...more...

All about breastfeeding

Important and helpful tips for giving your child the best start.

Learn more...more...