Uuden aikakauden alku.

Nauti joka hetkestä

Viikko 17

Vauva on nyt noin 16 senttimetriä pitkä päästä varpaisiin ja painaa noin 135 grammaa. Se saa edelleen happensa sinun verestäsi. Vauva tekee jo ajoittaisia hengitysliikkeitä, vaikka ne eivät vielä tässä vaiheessa olekkaan tarpeellisia. Vauva harjoittelee hengityksen ja nielemisen välistä vaikeaa vuorovaikutusta. Alat hikoilla helpommin. Tämä johtuu kehosi lämpötilan noususta raskauden aikana. Tämä on täysin normaalia - kuten on myös vaginan vuodon huomattava lisääntyminen.

Viikko 18

Huomaat viimeinkin vauvan ensimmäisen potkun - ja aikamoinen potku se onkin! Vauva potkii ja lyö sinua koko kehollaan. Suurin osa naisista tuntee olonsa fyysisesti ja henkisesti hyväksi tässä raskauden vaiheessa. Raskauden alkuvaiheiden vaikeudet ovat pysyvästi takanasi. Odotat lapsen saapumista enemmän joka päivä. On normaalia tuntea olonsa tavallista lämpimämmäksi. Vaikka tämä onkin miellytävää talvella, kesällä se voi olla hieman epämukavaa.

Viikko 19

Vauvan hermosäikeet verkostoituvat toisiinsa, lihakset vahvistuvat, liikkeet tarkentuvat ja hienomotoriikka alkaa kehittyä. Kehittääkseen lihaksiaan vauva noudattaa omaa liikuntasuunnitelmaansa, johon kuuluu tarttuminen, kääntyily, potkiminen ja lyöminen. Vauva alkaa hitaasti kerryttämään rasvaa. Viimeistään tässä vaiheessa vauvamasu alkaa selvästi näkymään.

Viikko 20

Olet päässyt puoleenväliin - ja vauva pystyy kuulemaan. Sen lisäksi että vauva kuulee sydämesi lyönnit ja kuinka veri kiertää ympäri ruumistasi, se kuulee myös ääniä ulkopuolelta. Musiikki, äänet, ihmiset ja etenkin heidän äänensä. Vauvallanne on nyt kaikki kahdestatoista- neljääntoista miljardia hermosolua. Ja nyt alkaa olla sinun aikasi miettiä "Imettääkkö vai eikö imettää?" - viimeistään silloin kun ensimmäiset maitotipat alkavat tihkua rinnoistasi. Tämä tarkoittaa, että kehosi on valmistautumassa vauvan syntymän jälkeiseen aikaan.


Did you know ...

... why breast milk is the best for your baby during the first month?

More info...more...

NUK Expert Videos

What do I have to observe when preparing milk from milk powder?

To the Q&A Session...more...

All about breastfeeding

Important and helpful tips for giving your child the best start.

Learn more...more...