Uuden aikakauden alku.

Nauti joka hetkestä

Viikko 9

Alkio on jo 20 millimetrin pituinen ja pää vie edelleen eniten tilaa vatsassasi. Tässä vaiheessa kaula erottaa sen muusta ruumista ja vauvan kasvot alkavat muodostua. Silmät ja silmäluomat ovat jo kehittyneet ja nyt on huulien ja hammas-aihioiden vuoro. Terveellinen, tasapainoinen ruokavalio on olennainen tämän nopean kehityksen aikana. Tuoreet, helposti sulatettavat ruoat ovat parhaita, taaten että välität riittävästi vitamiineja ja mineraaleja vauvallesi.

Viikko 10

Alkio on nyt noin kolmen senttimetrin mittainen ja painaa noin 13 grammaa. Vauva on nyt "valmis", kaikki elimet ovat paikoillaan ja sydän on nyt jakautunut oikeaan ja vasempaan puoliskoon. Nyt vauvan tarvitsee vain kasvaa ja kehittyä. Tämä näkyy myös sinun mielialassasi. Veressäsi olevat hormoonit välittävät jokaisen ilon tunteen, mutta myös kaiken stressin. Munuaisesi alkavat tehdä enemmän töitä, veresi määrä kasvaa noin 35 prosentilla ja kohtusi kasvaa raskauden alun noin 70 grammasta noin 1000 grammaan raskauden loppuvaiheilla.

Viikko 11

Alkiosta tulee sikiö. Etenkin kasvot alkavat saada ihmismäisiä piirteitä - silmät ja korvat ovat nyt oikeilla paikoillaan. Suu ja nenä jatkavat kehittymistään, silmäluomet peittävät silmät ja silmämunat kehittyvät niiden alla. Huomaat hengästyväsi helpommin. Sydämesi lyö nopeammin kehosi verimäärän kasvaessa, pakottaen sydämen tekemään enemmän töitä. Pelkkä istukka vaatii noin 25 % verestäsi.

Viikko 12

Vauva alkaa liikkua. Vaikka ne ovatkin vain refleksejä tässä vaiheessa, vauvan tuoreeltaan kehittyneet lihakset mahdollistavat käsien ja jalkojen liikkeet, pään kääntämisen ja käsien puristamisen nyrkkiin. Rautahampaat kehittyvät jo paikoillaan olevien maitohampaiden alle. Pahoinvointi- ja väsymysoireesi alkavat mennä ohi. Sinulla on jo ensimmäiset kolme kuukautta takanasi ja sinulle on kertynyt jopa kaksi kiloa lisää painoa. Vain noin 48 grammaa siitä painosta kuuluu vauvallesi. Loput painostaa johtuu istukasta ja lapsivedestä, rinnoista ja suuremmasta kohdusta.


Did you know ...

... why breast milk is the best for your baby during the first month?

More info...more...

NUK Expert Videos

Do I have to be afraid if I bleed during my pregnancy?

To the Q&A Session...more...

All about breastfeeding

Important and helpful tips for giving your child the best start.

Learn more...more...