Syömisen ja juomisen opettelu

Tähän mennessä imeväisesi pitäisi olla kasvanut pulleaksi, kukoistavaksi vauvaksi. Ja riippumatta siitä valitsiko imettämisen tai et, vauvasi kasvava ravinnon ja energian tarve alkaa vaatia muutakin kuin pelkkää maitoa. Jossain 5 ja 7 kuukauden välillä on aika tarjota vauvalle kiinteää ruokaa ensimmäistä kertaa. Vauvan vieroittaminen tätä aiemmin ei ole pelkästään tarpeetonta, mutta myös epäsuositeltavaa, koska se lisää allergioiden riskiä. Nuoremmat vauvat eivät myöskään pysty käsittelemään lusikkaa.

5 kuukauden iästä eteenpäin lapsenne pitäisi pystyä syömään hienoksi soseutettua ruokaa. Aloita rauhallisesti muutamalla lusikallisella muussattuja kasviksia ( kuten soseutettuja porkkanoita ) ennen vauvan tavallista maito ateriaa. Älä turhaudu jos hän sylkee sen pois ja alkaa itkeä. Porkkanasose tuntuu ja maistuu erilaiselta kuin maito, ja se pitää vielä syödäkkin eri tavalla. Monet vauvat pitävät tästä uudesta kokemuksesta, mutta jotkut eivät. Odota pari päivää ja kokeile uudestaan.

Kun vauvasi hyväksyy tämän uuden syömistavan, voit alkaa korvaamaan hänen maitoruokintoja kuukausittain. Aloita esimerkiksi soseutetulla kasvis, peruna ja liha seoksella, ja illalla anna hänelle täysmaitoa ja kaurapuuroa, ja lopuksi kaura- ja hedelmäpuuroa lounaaksi. Lataa NUK Ruokinta opas löytääksesi yksityiskohtaisempaa tietoa, ohjeita ja reseptejä eri ikäisille lapsille, ja paljon muuta.

Jos haluat kokata vauvallesi itse, ole tarkkana raaka-aineden valitsemisen kanssa. Valmisruokia ostaessa on myös aina hyvä lukea tuoteselosteet tarkasti - vaikka präntti onkin pientä. Eräs muu tärkeä asia: vauvasi tarvitsee myös juoda syömisen lisäksi. Tämä auttaa ruokaa menemään alas paremmin ja helpottaa sen sulatusta. Sopivia juomia ovat vesi, sokeriton vauvojen tee tai reilusti laimennettu sokeriton hedelmämehu.

Did you know ...

... why breast milk is the best for your baby during the first month?

More info...more...

NUK Expert Videos

How can I tell the right teat hole size for each type of food?

To the Q&A Session...more...

All about breastfeeding

Important and helpful tips for giving your child the best start.

Learn more...more...